WAAROVER? Wij, twee jongens en Schaduwleven, Red Star Line, emigratie naar Amerika, Ellis Island, New York // Wij twee jongens als historische roman.
HOE? Vertellen, voorlezen, historische informatie, foto’s, beelden, muziek.
VOOR WIE? Voor jongeren vanaf 15 jaar (derde jaar middelbaar) en ouder.
MATERIAAL? laptop, beamer, projectiescherm (micro bij grote groepen)
Het uitgangspunt van de lezing is het tweeluik Wij, twee jongens en Schaduwleven.
Wij, twee jongens vertelt het verhaal van de achttienjarige Adriaan die in 1910, samen met zijn familie wil emigreren naar de Verenigde Staten. Het is een verhaal van hopen en dromen, maar ook van angst voor het onbekende en strenge grenscontroles. Het is een verhaal over -helemaal alleen- in een onbekend land een nieuw leven proberen op te bouwen. Een verhaal over de zoektocht naar vriendschap. En naar liefde.
Het is het verhaal van Adriaan. Maar ook van zo vele andere emigranten. Aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw emigreerden duizenden landverhuizers naar de Nieuwe Wereld, op zoek naar geluk.
De lezing volgt Adriaan op zijn reis naar Amerika en zijn zoektocht om een nieuw leven op te bouwen in New York. Het verhaal wordt opengetrokken naar de duizenden emigranten die via de haven van Antwerpen, met de schepen van de Red Star Line emigreerden. Prenten en foto’s ondersteunen de historische informatie en fragmenten uit het boek brengen de emoties van die duizenden landverhuizers weer tot leven.
In een tweede deel wordt Wij, twee jongens als historische roman bekeken; wat is een historische roman of wat moet het zijn? En hoe ga ik te werk bij het schrijven van historische romans?